Priprava za krizmu

Sakrament svete potvrde ili krizme je sakrament kojim krizmanik ulazi u svijet odraslih u vjeri. Riječ potvrda dolazi od latinske riječi confirmatio ili od temeljnog glagola firmare što znači učvrstiti, ojačati. Zato sakrament svete potvde još nazivamo firma.

Zovemo ga također i krizma što dolazi od krizme tj. svetog ulja što ga biskup posvećuje na Veliki četvrtak, a njime se pomazuju krizmanici.

Oni koji primaju ovaj sakrament nazivamo potvrđenici, krizmanici ili firmanici. Sakramenti krštenja i potvrde zajedno sa sakramentom Euharistije čine jednu cjelinu. Ti su sakramenti dijelovi istog puta kojim svatko treba proći tko se želi potpuno pridružiti Isusu Kristu i njegovoj Crkvi. Također ove sakramente nazivamo i sakramentima uvođenja u vjeru i život kršćanske zajednice jer se za njihovo slavljenje i primanje traži poznavanje kršćanske vjere i života po vjeri. Primanjem sakramenta potvrde primamo puninu Duha Svetoga.

Podjela sakramenta potvrde ili krizme u našoj župi bit će subotu, 10.05.2025. godine, u crkvi svetog Andrije u 11:00 sati. Priprava za krizmu započet će 22.09.2023. godine, te će trajati 2 godine. Prijave za krizmu moguće su do 30.10.2023. svakog petka u 15:00 sati kad se održava vjeronauk, te nakon svetih misa.

Svi krizmanici koji nisu kršteni na području naše župe dužni su donijeti kopiju krsnog lista. Svi kršteni u Salzburgu ili na filijalama ne moraju donijeti krsni list.

 

Tko može biti kum/a na krizmi? Krizmani kum ili kuma mora biti stariji/a od šesnaest godina; mora biti katolik – pričešćen/a i krizman/a te provoditi život u skladu s vjerom; ne smije biti pogođen/a kakvom crkvenom kaznom i ne smije zanijekati vjeru. Primjera radi, kumovi ne mogu biti rastavljeni i ponovo vjenčani ili osobe koje žive u sličnom nedopuštenom braku, osobe koje žive sablažnjivim životom ili pak oni koji se protive katoličkom nauku.

Kumovi su obavezni prilikom prijave za krizmu predati krsni list ili potvrdu da nemaju nikakve prepreke za preuzimanje službe kumstva.