Joomla TemplatesBest Web HostingBest Joomla Hosting

Posjet predsjednice RH

U ponedjeljak, 17. srpnja 2017., povodom službenog posjeta Salzburgu, predsjednica RH gđa. Kolinda Grabar Kitarović pohodila je našu župnu zajednicu. Njen govor, upućen velikom broju okupljenih, u nastavku prenosimo u cijelosti.

Galerija slika.

B. Bernd Kober, upravitelj austrijske župe sv. Andrije, te naš župnik p. Zlatko Špehar pozdravili su predsjednicu na dolasku.

Obraćanje Predsjednice u prigodi susreta s Hrvatskom zajednicom i posjeta Hrvatskoj katoličkoj župi bl. Alojzija Stepinca

17. srpnja 2017., Salzburg

Drage Hrvatice i Hrvati,

poštovani fra Zlatko Špehar i fra Bernd Kober,

veliko mi je zadovoljstvo danas s vama podijeliti trenutke zajedničkog druženja. Veseli me prigoda koja se ukazala da vas i osobno upoznam i pozdravim s obzirom da mi je dobro poznato da ste u pokrajini Salzburg iznimno aktivni kao hrvatska zajednica.

Iznimno cijenim vaš rad kojim, kroz vaše mnoge aktivnosti, pridonosite očuvanju hrvatskog identiteta, kulture, tradicije, običaja i hrvatskog jezika kao i vaše brojne kontakte koje imate s maticom domovinom Hrvatskom.

Drago mi je danas biti ovdje s vama u Hrvatskoj katoličkoj župi bl. Alojzija Stepinca Salzburg, mjestu koje okuplja vas drage Hrvate i Hrvatice njegujući tradiciju okupljanja hrvatske vjerske zajednice u Salzburgu. Posebno bih istaknula veliku obljetnicu koja se obilježava sljedeće godine, 70 godina postojanja hrvatske katoličke zajednice u Salzburgu.

Vrijeme Domovinskog rata bilo je doba kada je Hrvatska u danima agresije spoznala tko su joj prijatelji i kolika je snaga hrvatskog iseljeništva te koliko su čvrste veze koje ne blijede s vremenom.

Tada smo svi disali kao jedno, a zajedništvo je ono što i danas treba našoj Hrvatskoj. Niti jedna obitelj, zajednica, kao ni država ne može graditi budućnost u nerazumijevanju, svađama i podjelama.

Jedan od prioriteta moga cjelokupnog političkog djelovanja jest jačanje veza domovinske i iseljene hrvatske jer je hrvatsko iseljeništvo ona bitna sastavnica koja pridonosi nacionalnom razvitku Domovine.

Mnoge od vas susrećem tijekom svojih posjeta i znam da želite čvršće veze s Domovinom. Vjerujem kako ću neke od vas sresti i ovaj petak, kada sam otvorila vrata svojeg Ureda za iseljenika i hrvatske manjinske zajednice. Činim i činit ću sve kako bi se sva naša nadležna tijela više posvetila povezivanju s iseljeništvom u europskim zemljama i diljem svijeta. Svi ste vi dio naše narodne raznolikosti i istodobno izraz našega nacionalnog jedinstva. Hrvatska ima sjajnu povijesnu baštinu, lijepu zemlju i divne ljude, kako u Domovini, tako i širom svijeta.

Hvala svima koji svojim odnosom prema radu i zajednici u kojoj živite predstavljate Hrvate u svojoj domovini Austriji u kojoj ste prepoznati kao radišni ljudi, otvoreni prijateljstvu i poštovanju svakog čovjeka.

Uvjerena sam kako će i nove generacije hrvatskog iseljeništva nastaviti dosadašnji predani rad u izgradnji mostova između naših naroda i kultura, čuvajući pritom vlastiti identitet i baštinu, u čemu vam želim puno uspjeha, ali sa zamolbom da i dalje budete uključeni u život naše jedine Hrvatske.

Hvala vam.

Pozdravni govor fra Zlatka Špehara, župnika Hrvatske katoličke župe u Salzburgu:

Vaša Ekscelencijo, gospođo Kolinda Grabar-Kitarović, Predsjednice Republike Hrvatske! 

Izrečenim dobrodošlicama naših najmlađih u crkvi Svetog Andrije, pridružujemo se i mi, Hrvati, vjernici, koji se redovito okupljaju u Hrvatskoj katoličkoj župi bl. Alojzija Stepinca u nadbiskupiji Salzburg. 

Naša župa slavi ove godine svoju devetu obljetnicu, a 69. obljetnicu postojanja: ove godine smo otvorili i Jubilejsku godinu u kojoj se pripremamo za proslavu 70. obljetnice organiziranog dušobrižništva za Hrvate u Austriji, sa sjedištem u Salzburgu: od 1948. pa do 2008. godine, bili smo 60 godina službeno vođeni kao Hrvatska katolička misija. Najduže se za Hrvate u ovoj misiji brinuo blagopokojni vlč. Vilim Cecelja – čovjek vjeran Bogu, Crkvi i svom hrvatskom narodu. Bio je odani bogoljub i čovjekoljub. Nikada nije zaboravio svoje domoljublje: živ nije dočekao stvaranje slobodne države Hrvatske. 

Vlč. Vilim Cecelje, kojega je na mjesto voditelja Hrvatskog Caritasa, kasnije Hrvatske katoličke misije Salzburg, postavio nadbiskup zagrebački, bl. Alojzije kardinal Stepinac, usađivao je „Stepinčev duh“ u srca ondašnjih prognanih Hrvata nakon bleiburške tragedije, u novonadošle „Gastarbeitere“ krajem šezdesetih i početkom sedamdesetih godina prošlog stoljeća. Njegovi nasljednici na mjestu voditelja HKM Salzburg taj duh ucjepljuju u prognane i izbjegle Hrvate iz Hrvatske i posebno iz Bosne i Hercegovine devedesetih godina prošlog tisućljeća: „Stepinčev duh“ vjernosti Bogu, ljubavi prema čovjeku kroz oprost i ljubav prema Domovini Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini u iskrenom i zdravom domoljublju.

U Vašem inauguracijskom govoru ste stavili naglaske:

U ovom svečanom trenutku želim istaknuti i važnost naše kulture, tradicije, obitelji i vjere. Te sastavnice kroz povijest su očuvale našu samobitnost. Naš je narod kroz povijest iznjedrio velike znanstvenike, inovatore, umjetnike i sportaše, čime je pridonio civilizacijskom razvoju. Preda mnom i pred svima nama velika je odgovornost i dužnost, prije svega prema našim potomcima, i dalje čuvati, promicati i razvijati našu kulturu, naš identitet i naše ime.

U našim prostorima i mogućnostima mi i danas nastavljamo u tom duhu naš rad na pastoralnom i nacionalnom planu. Kroz tu prizmu gledamo i na okolnosti i strujanja u domovini Hrvatskoj. Nismo u suglasju s nedemokratskim tendencijama kojima se na silu nameću svjetonazori koji odudaraju ili su u potpunoj suprotnosti s hrvatskim vjerskim i nacionalnim tradicijama koje su milijuni Hrvata kroz cijelu hrvatsku prošlost izgrađivali, po njima se ravnali, svoje obiteljske i bračne zajednice uređivali, na njima odgoj djece i mladih temeljili i sukladno se s njima u svim prigodama – kao i u vremenu agresije srpske na Hrvatsku i BiH, ponašali.

Nas je ovdje u Županiji Salzburg oko 15 tisuća Hrvata. Pastoralno dospijevamo do nekih devet tisuća, raspoređeno u osam filijala sa središtem u Salzburgu. U tirolskom dijelu nadbiskupije Salzburg pomažu nam trojica svećenika iz BiH: vlč. Mario Oršolić iz Innsbrucka i dvojica bosanskih franjevaca, fra Kristijan Montina i fra Mirko Bobaš iz Kufsteina. U Salzburgu smo trojica: fra Ivan Cvetković, kapelan i pomoćnik u pastorali p. Aleks Palavrić, svećenik rodom iz Zagreba-Rijeke. Tu su još stalni đakon vlč. Tihomir Paušič i pastoralni suradnik mag. Petar Sakač. Na nedjeljne svete mise u Salzburgu i filijalama dolazi oko 1700 vjernika. Prosjek starosti naše župe je između 35 i 37 godina! Vjeronauk je organiziran za sve uzraste i to na hrvatskom jeziku. U župskim prostorijama je smještena i Hrvatska dopunska škola koju pohađa između 50 i 100 hrvatske djece svih razreda. Previše nas je ovdje, a premalo u Hrvatskoj i BiH. Volio bih biti zadnjim Hrvatom u cijeloj Austriji…

HVALA VAM ZA BRIGU ZA SVE HRVATE DILJEM SVIJETA, HVALA VAM NA VAŠOJ ŽELJI DA NAS POSJETITE U SALZBURGU.

NEKA VAS PRATI ZAGOVOR BL. ALOJZIJA STEPINCA I BOŽJI BLAGOSLOV.

Susret s predstavnicima hrvatskih poduzetnika i kulturnih djelatnika

Draga gospođo Predsjednice Republike Hrvatske! 

Nas se naziva „Iseljeničkom Hrvatskom“ – ne bismo se s time složili: Mi smo na silu iseljeni – bilo političkom odlukom prijašnje države, ili smo gospodarskim oskudicama natjerani tražiti rada i kruha, bilo da smo posljednjim ratnim prilikama protjerani sa svojih ognjišta. Jedan starac, Hrvat po duši, Austrijanac po rođenju, protjeran iz svojih Vinkovaca, na moj upit: „Vi ste izgubili Hrvatsku?“, mi reče: „Nisam ja izgubio Hrvatsku. Hrvatska je izgubila mene….“. 

Mi ne želimo biti izgubljeni za Hrvatsku. Zato nismo suglasni s odlukama o glasovanju da se svoj domoljubni i politički doprinos Hrvatskoj mogao samo dati u centrima Austrije gdje se nalaze hrvatska diplomatska predstavništva; takvom odlukom hrvatske Vlade ostali smo u većini prikraćeni za svoj sveti i moralni obol Domovini Hrvatskoj. Do te posljednje odluke Vlade RH na čelu s SDP-om, svoj glas su mogli Hrvati izvan Hrvatske dati u svim Hrvatskim Centrima, Misijama i Župama.

Vi ste nam poručili: Inauguracijska svečanost uvijek će predstavljati i proslavu hrvatske državnosti, našega nacionalnog osjećaja na kojeg smo ponosni, ali i naše otvorenosti prema drugima i prema svijetu u čijem ćemo uređenju i upravljanju aktivno sudjelovati. Činom prisege preuzela sam kontinuitet časnog služenja hrvatskom narodu i svim hrvatskim državljanima. Svoje ustavne ovlasti koristit ću na dobrobit sviju u Hrvatskoj, a vodit ću se domoljubljem, uključivošću, poštovanjem i zaštitom nacionalnih interesa. Hrvatska će biti bogata zemlja, jer ne postoji nijedan razlog da to ne bude. Želim jednoga dana svojim unucima pričati o vremenu kada smo, kao i u Domovinskom ratu, stali jedni uz druge u borbi za bolji život u Hrvatskoj i kako smo i tu bitku dobili. Jer mi smo pobjednički narod, postojan narod, vrijedan narod. Nema toga što mi ne možemo postići kad smo kad smo jedinstveni. 

Od hrvatskog osamostaljenja i utemeljenja demokratske Republike Hrvatske, borimo se i za naš materinji hrvatski jezik u školama Austrije. Ulaskom u Europsku Uniju, hrvatski je jezik postao i jest jedan od službenih jezika Unije… u EU da, ali ne i u Austriji. Zalaganjem Veleposlanice dr. Vesne Cvjetković, pokrenulo se to pitanje s mrtve točke raznih obećanja… i na tome se stalo. 

Ovom prigodom želimo i izreći našu zamolbu na Vas: Svojim visokim autoritetom Predsjednice Republike Hrvatske stvorite ozračje u kojemu se na nas u Hrvatskoj i BiH neće gledati kao na strance, već Hrvate, koji svojim moralnim i materijalnim doprinosom žele graditi, zapošljavati i živjeti u slobodnoj i neovisnoj Hrvatskoj. 

Vjerujem u te, zemljo moja Hrvatska“.  „Vjerujem u te, zemljo moja Hrvatska“ – drhtaj srca koji je pokrenula ova rečenica nije dano spoznati onome koji ne voli svoju zemlju. U Argentini je ova rečenica postala krilaticom objave one iskonske spoznaje ljubavi prema Hrvatskoj, kojoj je bilo uskraćeno 55 godina kročiti ljubljenom Hrvatskom. Bogu hvala, kazivali su mi uplakane oči i stisak drhtavih ruku koje su ostarjele uzdižući se prema Nebu moleći za Hrvatsku. Toplina koja se prenosila stiskom ruke, ulazila mi je u srce i budila tolike uspomene na nebrojene koji su ovaj dan htjeli doživjeti: njih danas s ponosom nosimo u toj jednoj jednostavnoj rečenici: „Vjerujem u te, zemljo moja Hrvatska“. (citat iz knjige: ZLATKO ŠPEHAR, Tragom Hrvata u Argentini Paragvaju i Urugvaju, Vukovar 2017.)

Neka Vaš boravak među nama i s nama bude na obostrano zadovoljstvo i zajedništvo. Dobro nam došli!

fra Zlatko Špehar, župnik

Predsjednica na susretu s predstavnicima hrvatskih udruga u župnim postorijama; p. Zlatko poklonio je predsjednici primjerak svoje najnovije knjige o Hrvatima u Argentini. 

Imamo 4 gostiju i nema članova online