Previous Next

Sakrament potvrde primilo 55 krizmanika i krizmanica

Podjela sakramenta potvrde ili krizme u našoj župi održala se u subotu, 06. svibnja 2022. godine, u crkvi svetog Andrije u 11:00 sati. Sakrament potvrde krizmanici su primili po rukama sisačkog biskupa mons. Vlade Košića. Biskup Košić u propovijedi je naglasio kako je pred krizmanicima nakon primanja sakramenta kršćanske zrelosti put prema tome da postanu prije svega dobri ljudi, a time i zadovoljni i sretni, a to je moguće jedino s Isusom. U tumačenji Kristove prispodobe o talentima pozvao je krizmanike da one darove koje su dobili, kao i 7 darova Duha Svetoga koje će primiti svetom krizmom, i dalje razvijaju i umnažaju na dobro kako svoje, tako i čitave zajednice. 

Sakrament svete potvrde ili krizme je sakrament kojim krizmanik ulazi u svijet odraslih u vjeri. Riječ potvrda dolazi od latinske riječi confirmatio ili od temeljnog glagola firmare što znači učvrstiti, ojačati. Zato sakrament svete potvde još nazivamo firma.

Zovemo ga također i krizma što dolazi od krizme tj. svetog ulja što ga biskup posvećuje na Veliki četvrtak, a njime se pomazuju krizmanici.

Oni koji primaju ovaj sakrament nazivamo potvrđenici, krizmanici ili firmanici. Sakramenti krštenja i potvrde zajedno sa sakramentom Euharistije čine jednu cjelinu. Ti su sakramenti dijelovi istog puta kojim svatko treba proći tko se želi potpuno pridružiti Isusu Kristu i njegovoj Crkvi. Također ove sakramente nazivamo i sakramentima uvođenja u vjeru i život kršćanske zajednice jer se za njihovo slavljenje i primanje traži poznavanje kršćanske vjere i života po vjeri. Primanjem sakramenta potvrde primamo puninu Duha Svetoga.