Previous Next

Održana 3. Noć Hrvata

U Henndorfu kod Salzburga u subotu uvečer održana je 3. Noć Hrvata. Organizatori ove zabave su članovi udruge Hrvatski centar iz Salzburga. Oni su uz potporu Hrvatske katoličke župe Salzburg, te obitelji i mladih okupljenih oko ove udruge uspjeli privući brojne goste tako da je dvorana Wallerseehalle bila prepuna.

Na početku večeri nazočne je u ime organizatora pozdravio Jure Mustać, predsjednik Hrvatskog centra. Fra Zlatko Špehar, župnik HKŽ u Salzburgu pozdravio je goste i zazvao božji blagoslov na sve nazočne.

Hrvatima u Salzburgu i njihovim gostima obratio se veleposlanik Republike Hrvatske u Austriji Daniel Glunčić te pohvalio rad i trud Hrvatskog centra u očuvanju hrvatske kulture i tradicije. Predsjedništvo udruge je veleposlanika, u znak zahvalnosti za potporu u radu, proglasio počasnim članom Hrvatskog centra.

Da Hrvati u Salzburgu imaju dobru suradnju s lokalnim vlastima u gradu govori i nazočnost predsjednika državne vlade dr. Wilfrieda Haslauera koji je pozdravio sve goste i poželio da hrvatska nogometna reprezentacija pobijedi na Svjetskom prvenstvu.

Ispred Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske na 3. noći Hrvata nazočile su Croatiana Gregurić savjetnica za pitanje hrvatskog iseljeništva i Marija Pušić glasnogovornica. One su tijekom dana boravile i u Hrvatskoj dopunskoj školi te iznijele nove planove za suradnju djece i učitelja iz Salzburga s domovinom. Svi ovi gosti su sudjelovali i u nedjelju na misnom slavlju HKŽ u Salzburgu koje je predvodio don Darijo Čorić, župnik Kaštel Novog.

Organizatori su pripremili bogat kulturno- zabavni program kojeg je uspješno vodila Matilda Jović. Učenici Hrvatske dopunske škole koju vode Kata Jelušić, Ivan Vincetić i Mirjana Kukavica pripremili su recitacije vezane uz božićne blagdane.

Pravo oduševljenje publike izazvao je nastup HKUD Vilim Cecelja iz Salzburga. Oni su, pod vodstvom Ane Paušić i Eve Tadić, a inspirirani Svjetskim prvenstvom, obučeni u hrvatske dresove plesali uz zabavne pjesme iz različitih krajeva Hrvatske te Bosne i Hercegovine. U glazbenom dijelu programa nastupila je grupa Slavonije band uz čiju glazbu se plesalo do kasno u noć. Osim u dobroj zabavi gosti su uživali u hrani i piću, a naročito u čobancu koji su za sve njih pripremili Ivo Knežević i Jozo Tadić. Učiteljice Hrvatske škole, a uz pomoć vrijednih domaćica, ponudile su i raznovrsne kolače.

Zahvaljujući brojnim sponzorima bila je i bogata tombola tako da se tražio listić više. Organizatori zahvaljuju svima koji su na bilo koji način pomogli pri organiziranju i održavanju ove zabave. Od onih koji su svih ovih dana i sinoć pripremali i radili do onih koji su svojim dolaskom podržali rad organizatora te omogućili da ova treća po redu Noć Hrvata bude uspješna.

Fenix-magazin/MD/Mirjana Kukavica