Joomla TemplatesBest Web HostingBest Joomla Hosting

SENZACIONALAN PRONALAZAK OSTAVE RIMSKOG SREBRNOG POSUĐA U VINKOVCIMA

U Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu otvorena je 18.5.2012.g. velika izložba „Srebro antičkih Vinkovaca, arheološki nalaz ostave blaga“. Ovaj nalaz ubraja se u najznačajnija arheološka otkrića ne samo u Hrvatskoj nego i u ovom dijelu Europe.
Tijekom 1970.g. gradska zona Vinkovaca u skladu sa Zakonom o zaštiti kulturne baštine proglašena je zaštićenom arheološkom zonom jer se ispod današnjih Vinkovaca nalaze ostaci naselja koji dokazuju kontinuitet života od preko 8.000 godina. Kako ovo neprocjenjivo kulturno blago, koje se nalazi pod zemljom, ne bi bilo uništeno provode se pod nadzorima arheologa svi građevinski radovi na području grada Vinkovaca, što znači da se mora prije svake izgradnje objekata obaviti arheološka istraživanja po uputama arheologa.
U rimskom razdoblju na području Vinkovaca nalazio se grad Colonia Aurelia Cibalae, treći grad po veličini u provinciji Panoniji Sekundi (Rimsko Carstvo bilo je podijeljeno na više provincija) i u njemu su rođena dva rimska cara Valentinijan (vladao 364.- 375.g.) i Valens (vladao 364.-378.g.).
Prilikom arheoloških istraživanja u središtu Vinkovaca 23. ožujka 2012.g. u rimskom sloju pronađena je jama u kojoj je nađena skupina luksuznog srebrnog posuđa koje se okvirno datira u drugu polovinu 4. stoljeća. Jama je počinjala na dubini od 0,7 m, završavala na dubini od 1,7 m, a na dnu je bila popločena s četiri rimske opeke. U jami je nađeno 50 posuda različitih oblika (pladnjevi, tanjuri, zdjele, vrčevi, čaše, žlice i dr.). Pojedini primjerci posuđa su pozlaćeni i ukrašeni tehnikom niella, a dio sadrži i gravirane ukrase (životinjski i biljni motivi, prikaz arhitekture, ljudski likovi itd.). Na jednoj od najluksuznijih očuvan je i natpis s imenom majstora  AQVILA ANTONINVS FECIT  (izradio Antoninus Aquila). Očito je da je ovo luksuzno srebrno posuđe pripadalo bogatoj obitelji Cibala, a moguće je da će se nakon čišćenja predmeta pronaći i urezano ime vlasnika. Srebrno posuđe (ukupne težine oko 36 kilograma) vjerojatno je zakopano zbog nesigurnih ratnih vremena  koja su potresala Rimsko Carstvo krajem 4. stoljeća. Običaj zakopavanja dragocjenosti prakticirao se od prapovijesnih vremena pa do današnjih dana i takve se skupine nalaza zovu ostave.
Nakon izlaganja u Zagrebu blago će biti očišćeno i konzervirano, te trajno izloženo u Gradskom muzeju u Vinkovcima.
dr. sc. Kornelija Minichreiter